Róluk*Vigyázat, spoilert tartalmaz! Nem is egyet! Gyakorlatilag majdnem minden sorozatból, filmből és regényből. :)) Ja, és természetesen ez csak a mi véleményünk. Sziklaszilárd tényekkel alátámasztva, de akkor is csak a miénk. *


James Tiberius Kirk kapitány és vulkáni elsőtisztje, S'chn T'gai Spock tudományos tiszt valójában szülők. Méghozzá közös gyermekük van, „akit” úgy hívnak, Slash.

Igen, a két karakter a slash ősapja, velük indult az egész fandom, legalábbis abban a szervezett formában, ahogyan azt ma ismerjük. Ők voltak azok, akikről először jelentek meg történetek, rajzok nyomtatott formában, a szorgos és lelkes rajongók munkája által.
Hogy miért ragadta meg annyira az emberek fantáziáját? Mert teljesen valósnak látszik. Soha nem értettem azokat, akik próbálják tagadni ezt, hiszen annyi minden szól mellette, legyen az a szereplők viselkedése vagy éppen a karakterek szülőatyjának, Gene Roddenberry-nek interjúi. Egyszerűen nincs min vitatkozni ezzel a témával kapcsolatban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Spirk fandom idestova több mint 50 éve él és virul, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy csökkenne iránta a rajongók érdeklődése.

Ayaséval közös rajongásunk tárgyai általában mind olyanok, amik messze túlmutatnak az egyszerű fanservice fogalmán, hiszen bárkit össze lehet hozni bárkivel, attól még nem lesznek egy pár. Kell, hogy legyen valami, az a plusz, amitől az egész valóságos lesz, ahhoz, hogy minket megfogjon.

Spock és Kirk összetartoznak. Ez tény. Mindenki tudja, még Spock apja is, aki a Spock keresése című filmben fia halála után egyenesen Kirk kapitányhoz megy és anélkül, hogy egyáltalán kérdezne valamit, Spock katráját követeli rajta. Fel sem merül benne, hogy fia lelke bárki másban is lehet, kérdőre vonja a kapitányt, hogy miért nem vitte haza, a Vulkánra, hogy Spock katrája és azzal együtt összes tudása annak rendje és módja szerint bekerülhessen a többi elhunyt közé. Nem hiszi el, hogy Kirk nem tudja, hol van a fia lelke, aki teljesen összetörve, könnyekkel a szemében suttogja, hogy Spock nem tudta megérinteni a halálakor, elválasztotta őket az üvegfal, nem lehetett ott a számára. Ja, igen, aki csak az új mozifilmeket látta, annak mondom, hogy eredetileg fordítva történt. Spock volt bent és Kirk nézte kintről, ahogy a vulkáni meghal.
Amikor később felmerül a gyanú, hogy Spock életben lehet, Kirk mindent felrúg, hogy elmenjen érte, pedig a dolog inkább csak egy sejtés, egy gondolat, közel sem bizonyosság. Kockáztatja a karrierjét, a legénységét, a hajóját – ami pedig nagy szó, mert az új Star Trekből ez annyira nem érezhető ki, de az eredeti Kirk bizony szerelmes volt az Enterprise-ba -, parancsot megtagadva, szabályokat megszegve megy tűzön-vízen-klingonokon át, hogy visszakaphassa a férfit. Mindenki legnagyobb döbbenetére később kiderül, hogy Spock amnéziás, azt sem tudja igazán, hogy ő kicsoda, nemhogy a körülötte lévő rengeteg ember. De az első dolog, ami eszébe jut, az nem az élete, a szülei, a bolygója vagy bármi más, hanem hogy az előtte álló férfit ismeri és a neve Jim Kirk… 

1968-ban esély sem volt rá, hogy Roddenberry nyíltan kimondhassa, hogy két férfi érezhet egymás iránt többet, mint barátság, de a sorozatba így is belopott nagyon sok olyan jelenetet, ami ezt bizonyítja. Például ez, ahol az egyik bolygón együtt raboskodnak egy lénnyel, akiről kiderül, hogy egy Empatikus, vagyis olyan faj tagja, aki nem szavakkal, hanem az érzések útján kommunikál. Vajon mit érezhetett az alvó kapitányát figyelő Spockot megérintve, ami erre a gyönyörű mosolyra késztette?Az is köztudott, hogy Kirk és Spock rengetegszer érintik meg egymást, fogják egymás kezét és szemmel láthatóan a vulkánit egyáltalán nem zavarja, sőt keresi is néha az érintéseket.
Hogy ez miért fontos? Spock vulkáni, az ő faja érintés-telepata. Látják mások gondolatait, képesek érezni az érzéseiket érintés útján, ezért kerülik a fizikai kontaktust. Spock szülei csókot váltanak két összeérintett ujjukkal, még az is intim dolognak számít, ennek ellenére Kirk és elsőtisztje minden további nélkül fogják egymást.
Ha ez egy csók…


… akkor ez tömény, 18-as karikás pornó. :)
 


Az egyik korai regényben, ami Roddenberry jóváhagyásával és William Shatner előszavával került kiadásra – tehát ennél hivatalosabb már nem is lehetne – Kirk eltűnik és mindenki halottnak hiszi, mert hosszú ideig senki nem tud róla semmit. Kivéve Spockot, aki rendszeresen hallja a fejében a férfit, aki segítségért könyörög hozzá. Ez indítja aztán el a keresést és végül megtalálják a kapitányt több ezer fényévnyire, a Földön, több száz évvel a múltban, ahová a klingonok küldték egy időkapun át. A keresés elején Dr. McCoy kérdőre vonja Spockot, hogy honnét tudja, hogy a férfi életben van és a válasz a vulkáni számára teljesen egyértelmű. „Érzi” a másikat a fejében. Ők akkor még nem tudják, de még így is, hogy az a galaxis túlsó felében, majdnem 400 évvel a múltban volt. Van köztük egy kapocs, ami összeköti őket. Érdekesen hangzik, főleg, hogy tudjuk, hogy ez a lelki és szellemi kapocs csak a családtagok és házastársak között létezik…   

Kirk az egyetlen, aki képes újra és újra rákényszeríteni az egyébként sztoikus, nagyon „vulkáni” Spockot, hogy kimutassa az érzelmeit, méghozzá nem is akárhogyan. Mint itt, ahol azt hiszi, hogy Kirk halott.


Az új filmek is ugyanebben a szellemben készültek, hiszen a karakterek ugyanazok, még ha az események máshogyan is történnek, mint az eredetiben. Spock, aki gondolkodás nélkül meghalt volna a vulkánban a második film elején, csak hogy ne sértsék meg az Elsődleges Irányelvet, aki némán tűrte szeretett édesanyja halálát, bolygója, és azzal együtt egész faja pusztulását, Kirk halála után Khan után rohan és gyakorlatilag majdnem halálra veri a férfit. Tombolását többszöri, mit sem érő próbálkozás után egyetlen mondat állítja meg, mégpedig azonnal – Khan lehet Kirk életben maradásának egyetlen esélye. 

Sorolhatnám ezeket a példákat napestig, de simán ráfoghatná bárki, hogy mindenbe bele lehet magyarázni a dolgokat, attól függ, hogy honnét nézzük és mennyire hunyorítunk hozzá.
Lássuk akkor, hogy Gene Roddenberry-nek mi a véleménye erről, márpedig ő már csak tudja, hiszen ő találta ki őket.
A regényben, amit ő írt, megjegyzi, hogy Spock úgy gondol Jim Kirk-re mint T’hy’la. Az ő T’hy’la-ja. A vulkáni szó mély, több rétegű jelentéssel bír, olyan személy, aki több mint család. Jelentése barát, testvér, de egyben szerető is. A későbbi évek során, amikor egy kicsit kezdtek az emberek szabadabban gondolni a meleg kapcsolatokra, az egyik eseményen egy újságíró feltette Roddenberry-nek a kérdést, amit senki nem mert addig, pedig mindenkit foglalkoztatott. Márpedig hogy mondja már meg, több van-e Spock és Jim között, mint barátság. Természetesen nem ennyire nyíltan, hanem nagyon finoman fogalmazva a kapcsolatukat Nagy Sándor és Hephaestion kapcsolatához hasonlította és Gene Roddenberry rábólintott, hogy igen, nagyon is lehetségesnek látja a dolgot, a köztük lévő érzelem bőven elég volt egy ilyen jellegű kapcsolathoz. Persze ha ez belefér a 23. század életstílusába – tette hozzá védekezésképpen.

Szóval azt hiszem, hogy ezzel el is dőlt a dolog. Ki vagyok én, hogy vitatkozzak a karakterek szülőatyjával? Ha valaki konkrétan rákérdezett, természetesen a válasz „nem” volt. De azt hiszem, éppen elégszer sejtette a nézőkkel és olvasókkal, hogy ez nem így van, mi pedig nem reklamálunk, hanem élvezzük továbbra is a dolgot, még így, több mint fél évszázad után is.

Vik

Nincsenek megjegyzések: