2018-03-02

Függőség

Megjegyzés: Tudom, mondtam már, hogy el vagyunk havazva... de most tényleg. O_O Szóval rövidke friss.

Figyelmeztetés: Nyem. Semmi különös.


Függőség


Függőség. Az emberiség zsenge korát tekintve példás listát volt képes reprezentálni. Minden évszázadnak megvolt a maga már-már divatosnak mondható sajátja, amivel művelői előszeretettel rombolták személyiségüket, egészségüket, éppúgy önnön magukat, mint környezetüket és bolygójukat. És természetesen mivel a bölcs más kárán tanul, mindig megújult köntösben, de beleléptek ismételten ugyanabba a gödörbe.

Spocknak nem volt káros szenvedélye. Nem mutatott érdeklődést sem a dohány, sem az alkohol iránt. Nem kísértette meg a szerencsejáték semmilyen formája. Elkötelezettsége a tudomány irányába, olthatatlan vágya az ismeretlen megismerésére, tudásszomjának csillapíthatatlan léte elég volt hozzá, hogy távol tartsa azoktól a dolgoktól, amivel az idejét tölteni teljességgel felesleges lett volna, hogy igazán arra koncentrálhasson, amivel az élete teljessé válhat, hasznossá lehet maga és népe, talán kis túlzás, de az emberiség számára.

A férfi ujjai között mélybarna dohány, a tömzsi, félig égett szivar végén vörös parázs izzott, ahogy ajkai közé véve ismét mélyet szippantott belőle. Másik kezében lapos pohár, áttetsző hasában aranyszín ital utolsó kortya pihent. Jim ajkai közül füstkarika reppent a levegőbe, majd rövid pillanat alatt elmállott a férfi nevetésének hangjaiban. Torkán az utolsó korty csusszant le. A vele szemben ülő doktor az üveg után nyúlt és újratöltötte barátja poharát. Együtt ittak.

Spock percek óta próbálta figyelmét visszairányítani a munkára. A képernyőn futó adatok igazolták, a kísérlet, hosszú idő után, végre eredménnyel kecsegetett és ő maga ahelyett, hogy minden idegszálával rákoncentrált volna, kiélvezve végre a munkája úgymond kései gyümölcsét, elveszett a résnyire nyitott ajtón hozzátaláló hangfoszlányokban. Jim nevetett, fejét hátra vetve, bársonyos rekedtséggel élvezve a patinás ital és a ritka szivar adta, Spock számára feldolgozhatatlan kábulatot és persze az elégedettséget, amit réglátott barátja társasága nyújtott a számára.

Ismételt kísérletet tett összpontosítani a munkájára. A pajzson átszivárgó elégedett zümmögést könnyen figyelmen kívül hagyhatta volna, és valamiért mégis, Spock vett egy mély levegőt és egyetlen gombnyomással kikapcsolta a gépet. Kizárni a linken keresztül érkező impulzusokat nem lett volna nehéz. Spock tökéletesen rendszerezett elméje, vulkáni önfegyelme lehetővé tette volna mindezt és mégis, egy utolsó pillantást vetve a résnyire nyitott ajtó irányába, a nappali félhomályban úszó füstös levegőjére, a mormoló szavak darabjain merengve és elveszve Jim nevetésének jóízű hangjegyeiben, Spock lehunyta a szemét.

Amióta elhagyta a bolygóját, enyhe diszkomfortérzettel élte az életét. A hőmérséklet a legtöbb esetben nem érte el azt a szintet, ami az ő szervezetének az ideális lett volna. Szerencsésnek volt mondható, hogy a Csillagflotta tisztjeinek faji sokszínűsége okán megtalálta a megoldást, a többrétegű ruházat könnyítette a helyzetét az Enterprise fedélzetén. A szállásán, bár magasabb hőmérséklet-beállításokat eszközölt, mint a hajón meglévő átlag, figyelembe kellett vennie, nem mindig egyedüliként van jelen, s látogatói kényelmét szem előtt tartva és persze magát az energiafelhasználási alapelveket is követve, még mindig mondhatni alkut kötve, kompromisszumot talált.

Függőség. A szó maga nem bír pozitív vagy negatív jelentéssel. A kontextus határozza meg mibenlétét. Lehet egy káros szokás és éppen úgy egy életben maradáshoz elengedhetetlen szükséglete akár egy újszülött gyermeknek, egy élete utolsó éveit töltő betegnek, vagy magának Spocknak.
A hideg érzését meg lehet szokni. Lehet asszimilálni, rávenni a testet, hogy alkalmazkodjon, mert az, aki képtelen változni, túlélni sem tud. A világok formálódnak és a jövő azé, aki képes velük alakulni. A Vulkán napjának melege mégis hiányzott. A levegő izzásával, a kövekből áradó száraz forrósággal azelőtt még álmodott is, hogy arra ébredjen, ahogy egymáson csattannak a fogai. Emberi felével járó gyengeségnek fogta fel ezeket az éjszakai képeket, hiszen édesapjától többször hallotta, a faj számára eme tapasztalás idegen. Spock mégis, olykor-olykor, igen, álmodott.

Az első vele töltött éjszakán történt, hogy hosszú ideje először, Spock nem fázott. Jim teste forró, készségesen osztotta meg vele saját, csupán 36.7 fokos hőjét és ő elveszett benne. Az éjszaka különös érzéseket hagyott maga után és kérdések végeláthatatlan sora mellett egy új késztetést, szomjat - ha úgy tetszik, vágyat - a forróság után, amit az ember teste képes nyújtani.

Függőség. Talán addikció, talán az életben maradás lételeme, mint az oxigén vagy a víz. Jim tenyere a hátán, ajkai a nyakának oldalán, a hívogató forróság, amit nyújtani tud és nyújt is annyira önzetlenül, hogy Spock a gondolatába is beleszédül míg így, húsz év után is.

Jim odakint felnevetett és Spock bőrén libabőrök serkentek. Az ital hatott rá, kissé zsibbadt tőle, mosolya állandó, vidámságának mértéke irreális és Spock érzi minden percenését. A link énekel, éppen úgy, ahogy Jim dúdol odakint, a doktor pedig vele nevet, majd csatlakozik a butácska szólamhoz, s ahogy Jim lerészegedik, úgy lesz Spock forróság utáni vágya egyre uralhatatlanabb. A pajzs még a helyén van, de vibrál, már nem több mint egy gyengécske háló és Spock kapaszkodik bele.

A doktort a vendégszobában szállásolták el, Jim pedig még akkor is dudorászott, mikor Spock besegítette a hálószobába. Ha a dal írójának volt némi logikája és matematikai tudás a háta mögött, csupán tíz üveg van hátra és egyesével haladva Spocknak csupán kilenc strófáig kell kitartania.
Jim hátához bújt, karjai közé vonta, arcát a férfi vállgödrébe hajtotta, míg kezei annak atlétája alatt találtak magunknak egy tenyérnyit a forró bőrből és Spock felsóhajtott, mert testében lassan szétáradt a meleg. Jim ujjai betakarták az övéit, suta köröket írtak le és lángoló nyomot hagytak játékos ujjbegyei.

Függőség. A forróság, ami nélkül élni talán lehet, de hogy érdemes-e, erre Spock határozottan tudta a választ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése